Overstapadvies

Overstapadvies

Gewoontes. Net als mensen zijn vogels ook echte gewoontedieren. Ze proberen niet altijd even graag iets nieuws. Bijvoorbeeld kromsnavels. Zij zijn hele slimme vogels en hebben meteen in de gaten dat er iets is veranderd. Dus ook wanneer je hun oude, vertrouwde voeding wisselt voor Wisbroek pellets. Hoe ga je ze dan zover krijgen om de nieuwe voeding te gaan eten?

Sommige vogels maken er geen probleem van en eten meteen de pellets die ze krijgen voorgeschoteld. Andere vogels hebben meer moeite om hun oude gewoontes los te laten en laten de pellets links liggen. Hoe pak je die overstap dan het beste aan? Onze nutritionist, Mr. B, legt je graag uit wat de beste aanpak is wanneer je gaat overstappen naar Wisbroek voeding. Dit doet hij aan de hand van het Wisbroek Overstapschema en een aantal handige tips.

MR B says hi!

Wat heb je nodig?

Ik leg je graag uit wat de beste aanpak is wanneer je gaat overstappen naar Wisbroek voeding. Dit doe ik aan de hand van het Wisbroek Overstapschema en een aantal handige tips. Onderstaande is het eerste wat je nodig hebt.

1

Wisbroek pellets

2

Oude voeding

3

2 voerbakjes

4

Keukenweegschaal

5

Overstapschema

6

Een portie geduld

Het overstapschema

Onderstaand schema helpt jou en je vogel om geleidelijk over te stappen op de nieuwe Wisbroek voeding. Voorbereiding: Zet een paar dagen voordat je met het schema begint al een bakje met de nieuwe pellets in het vogelverblijf. Hierdoor ziet hij dat er iets nieuws is en kan hij eraan wennen.

Week 1

Geef 7 dagen achter elkaar 75% van de oude voeding en daarnaast 25% van de benodigde dagelijkse hoeveelheid Wisbroek pellets.

25%

Wisbroek pellets

75%

Oude voeding

Week 2

Geef 7 dagen achter elkaar 50% van de oude voeding en daarnaast 50% van de benodigde dagelijkse hoeveelheid Wisbroek pellets.

50%

Wisbroek pellets

50%

Oude voeding

Week 3

Geef 7 dagen achter elkaar 25% van de oude voeding en daarnaast 75% van de benodigde dagelijkse hoeveelheid Wisbroek pellets.

75%

Wisbroek pellets

25%

Oude voeding

Week 4

Geef 100% van de Wisbroek pellets en geen oude voeding meer. Houd deze week je vogel in de gaten of hij ook echt genoeg blijft eten. Mocht dit niet het geval zijn, dan kun je af en toe nog wat oude voeding aanbieden. Bijvoorbeeld door een bakje zo’n 30 minuten in de kooi te zetten en het daarna weer te verwijderen. 

100%

Wisbroek pellets

0%

Oude voeding

Verschil per vogel

Met wat geduld en doorzettingsvermogen kan je vogel aan het einde van dit schema volledig zijn overgestapt op de Wisbroek voeding. Het maakt daarbij niet uit of hij van zaden of van pellets overstapt naar Wisbroek voeding.

Snelle overstapper

Sommige vogels eten na een aantal dagen al goed van de pellets. Je kunt het schema dan versneld toepassen, zodat je vogel sneller volledig is overgestapt. Het is dan niet nodig om 21 dagen aan te houden voordat je op 100% Wisbroek pellets zit.

Mr. B’s Do & Don’ts

Voordat je begint: Wat moet je vooral wel doen en wat niet tijdens het overstappen?

Do’s

Dont’s

MR B says hi!

Tips van Mr. B

Mocht je vogel toch moeite hebben om aan de hand van het schema over te stappen, dan kun je onderstaande tips toepassen. Het is vaak even uitvinden wat voor jouw vogel het beste werkt.

Tip 1

Pellets fijnmalen

Door te pellets fijn te malen en als poeder over het huidige voer te strooien, kun je je vogel aan de andere smaken laten wennen. Als jouw vogel ook fruit krijgt, kun je het ook hierover strooien. Blijf hierbij ook de pellets aanbieden, totdat je vogel om is. 

Tip 2

water toevoegen

Als je merkt dat jouw kromsnavel de pellets wat te hard vindt, voeg dan een klein beetje water toe aan de overgebleven voeding van de vorige dag. Pas hierbij wel op wanneer het warm weer is en laat de voeding maximaal een halve dag staan. Zet wel een bakje met pellets in zijn verblijf, zodat hij deze kan blijven nemen.

Tip 3

beloon je vogel

Kromsnavels zijn gevoelig voor positieve aandacht. Dus zie je dat hij de nieuwe pellets eet, geef hem dan een beloning door hem extra aandacht te geven. Bijvoorbeeld door enthousiast tegen hem te praten of op zijn kop te krabbelen. Hij zal deze aandacht gaan linken aan het eten van de Wisbroek pellets en er meer plezier in krijgen. Zeker wanneer je vogel tam is en vaak los in huis zit, is het een idee om de nieuwe pellets ook buiten het verblijf aan te bieden of er bijvoorbeeld een spelletje mee te doen.

Tip 4

haal oude voeding tijdelijk weg

Het kan ook helpen om het bakje met oude voeding ’s avonds weg te halen en alleen de nieuwe pellets te laten staan ’s nachts. Ververs dan in de ochtend eerst de Wisbroek pellets en plaats de oude voeding een tijdje later pas weer terug. Op deze manier heeft je vogel misschien al wat meer trek gekregen en is hij toch eens bij die nieuwe pellets gaan kijken. 

Tip 5

Geef extra ondersteuning

Het kan zijn dat je vogel minder trek heeft doordat het net zo’n periode in het jaar is waarin hij niet zo lekker in zijn vel zit. Dan kun je hem extra ondersteuning geven in de vorm van vitaminen. Een multivitamine als bijvoorbeeld Wisbroek MultiPro geeft hem net die extra power die hij dan nodig kan hebben. In de ruiperiode kan Wisbroek AviChol ook de nodige ondersteuning bieden. Zodra je vogel zich weer beter voelt, zal hij ook meer interesse hebben in eten. Neem eens een kijkje in onze webshop voor alle supplementen voor vogels.

Tip 6

houd vol

Jij kent je vogel natuurlijk het beste en bent ook de persoon om te bepalen wat je wel en wat niet wilt doen. Maar de belangrijkste tip van ons is om vol te houden. Met name kromsnavels zijn slimme vogels die er soms alles aan doen om niet naar andere voeding te hoeven switchen. Wij zijn ervan overtuigd dat de meeste vogels uiteindelijk wel toegeven. De Wisbroek voeding bevat geen extra toegevoegde suikers, waardoor de smaak meer natuurlijk is. De acceptatie kan daardoor wat langer duren. Vergelijk het maar enigszins met kinderen die aan de smaak van gezonde groenten zoals spruitjes moeten wennen. Het is geen probleem als een vogel af en toe honger heeft, hij heeft tenslotte zijn eten voor zich staan. Uit ervaring weten wij dat dit uiteindelijk het beste werkt. Overstappen naar Wisbroek pellets is uiteindelijk zeker de moeite waard voor de gezondheid en het welzijn van jouw vogel.