Volière
Als we besluiten om een volière aan te planten, rijst de belangrijkste vraag: welke planten gaan we gebruiken? Dit onderwerp is genoeg om pagina’s vol te schrijven, dus in dit artikel wil ik graag uitleggen waarom het, naar mijn mening, zo belangrijk is om vegetatie te hebben in volières met vogels.
We moeten altijd in gedachten houden dat planten als een natuurlijk acclimatisatiemiddel fungeren. Hiermee bedoel ik dat de vegetatie de vogels kan beschermen tegen wind, hoge en lage temperaturen, regen, sneeuw en alle andere “verrassingen” die moeder natuur voor ons in petto heeft. Planten kunnen dus ideaal zijn om vogels een schuilplaats te bieden tegen al deze weersomstandigheden.
Vegetatie biedt ook plaatsen om zich te verstoppen. Sommige volières zijn gezelschap volières met meerdere soorten vogels. Sommige volières bevatten soorten die agressief gedrag kunnen ontwikkelen in het broedseizoen. Een goed beplante volière biedt vogels plaatsen om zich te verstoppen zodat ze zich veilig kunnen voelen, net zoals in de natuur.
Veilige afstand
Een onderwerp dat mij bijzonder interesseert is wat ik graag “veilige afstand” noem. Met deze term bedoel ik dat ik mezelf altijd de vraag stel: wat is de noodzakelijke afstand die een dier nodig heeft om zich veilig te voelen als ze mensen aan de voorkant van de volière zien?
Als voorbeeld: laten we zeggen dat de diepte van de volière 5 meter is van het gaas aan de voorzijde van de volière tot aan de achterwand. Een persoon loopt aan de voorkant van de volière en de vogel vliegt naar achteren in de volière tot een afstand van 4 meter. Dit betekent dat voor die volière de “veilige afstand” van het dier (de afstand die de vogel van de persoon moet bewaren om zich veilig te voelen) 4 meter zal zijn.
Als je het verblijf aanplant voelt de vogel zich meer beschermd door de begroeiing, en brengt hem dichter bij de voorzijde van de volière, wat het voor ons gemakkelijker maakt om zijn pracht en praal te aanschouwen.
Uiteraard zullen de volières er ook mooier uitzien door het simuleren van “de natuurlijke omgeving”. Maar dit zou zeker niet de belangrijkste reden moeten zijn voor het planten van een volière vanwege de eerder genoemde argumenten. Het is ook heel belangrijk om te weten hoe je de planten moet snoeien om mooie zitstokken te creëren voor de vogels. Tevens dien je goed na te denken over welke plantensoorten je kiest, rekening houdend met de vogelsoort. En natuurlijk kies je altijd voor niet-giftige planten!
Als laatste wil ik graag nog opmerken dat je altijd moet opletten dat de plant beschermd wordt tegen eventuele beschadigingen die de vogels kunnen aanrichten. Kies de plantensoorten verstandig, vraag om advies en doe onderzoek naar de soort(en). Planten zijn immers ook levende organismen en hebben ook onze zorg nodig.