Do’s en don’ts bij de voeding van carnivoren

Steller`s Sea Eagle

Voor alle dieren die door de mens worden verzorgd is het belangrijk dat hun voeding zoveel mogelijk lijkt op wat ze in het wild eten. Met name voor carnivoren en piscivoren (vlees- en viseters) is dit nog niet zo eenvoudig. In het wild vangen zij een prooi en van het karkas eten ze alles dat de voedingsstoffen bevat die ze nodig hebben. Dit zijn grote hoeveelheden eiwit, calcium en fosfor in de juiste verhoudingen en daarnaast ook goede hoeveelheden vitamines en mineralen. Wanneer ze afhankelijk zijn van de voeding die ze door hun verzorgers wordt aangeboden, wordt dit een ander verhaal. Wat zijn nu de do’s en don’ts in de voeding van carnivoren?

Hele prooidieren

Hele prooidieren met organen komen redelijk in de buurt van de natuurlijke situatie. Let hierbij wel op dat te grote delen geen obstructies kunnen veroorzaken. Bij het verkleinen van de prooien mogen absoluut geen scherpe punten van botten ontstaan. Geef ook liever geen jachtprooien. Hier kunnen soms nog hagelkorrels in zitten en die kunnen een loodvergiftiging veroorzaken.

Secretary bird

Kuikens

Kuikens zijn vooral een goede voedingsbron als ze met dooier worden gevoerd. Die dooier zit boordevol vitamine A en E, calcium, fosfor en fosfolipiden. Dat zijn alweer meer voedingsstoffen dan die het kuiken alleen bevat.

 

Vlees

“Kaal” vlees bestaat vaak voornamelijk uit spieren. Dit is een goede bron van aminozuren en mineralen zoals kalium, selenium, zink en sommige vitamines. Echter ontbreken hierin onder andere calcium, magnesium, vitamine A, D en E. Metabolic Bone Disease gaat vaak samen met het teveel voeren van vlees en te weinig volledige prooien.

bald eagle

Wisbroek CarniPower

Om er zeker van te zijn dat de dieren alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgen, is het dus nodig om de voeding te verrijken. Je wilt als het ware de prooi tot leven brengen voor de vlees- of viseters. Hiervoor is Wisbroek CarniPower speciaal ontwikkeld. Door Wisbroek CarniPower aan karkassen, vlees en vis toe te voegen, worden de ontbrekende belangrijke voedingsstoffen aangevuld. Het bevat bijvoorbeeld sterke antioxidanten die, net zoals de toegevoegde gistcellen, de immuniteit van de dieren ondersteunen. Een deel van de vitamine A in Wisbroek CarniPower wordt gebruikt als de veilige vorm van B-caroteen die niet kan worden over gedoseerd. De probiotica dragen bij aan een evenwichtige darmflora. Ook worden minstens 50% van de mineralen toegevoegd in hun natuurlijke en veilige vorm. Tot slot bevat Wisbroek CarniPower extra vitamine B1, wat belangrijk is omdat dit in bevroren vis wordt afgebroken door thiaminase.

Wisbroek CarniPower is een poeder. Hierdoor is het eenvoudig over de voeding te strooien. Op deze manier gaan alle benodigde voedingsstoffen samen met de voeding mee naar binnen. Carnivoren zoals roofvogels, uilen, katachtigen, beren en reptielen blijven op deze manier in topconditie.

Heb je vragen of wil je advies over Wisbroek CarniPower? Stuur dan een mailtje naar hello@wisbroek.com.

MR B says hi!

Misschien ook interessant...

Ontwikkeling van onze vogelvoeding

Leestijd: ± 4 minuten Bij Wisbroek begrijpen we hoe belangrijk het is om aan de specifieke voedingsbehoeften van vogels...

Power voor voedselinsecten

Leestijd: ± 2 minuten Insecten. Veel vogels zijn er dol op en het is een natuurlijke bron van eiwitten...

Het beste recept in de winter

Leestijd: ± 3 minuten De zomer is voorbij, de dagen worden korter en het weer wisselvalliger. Als vogeleigenaar is...