Het belang van goede veterinaire zorg

Ziekte

Uiteraard kunnen vogels, net als ieder ander levend wezen, ziek worden. In dat geval zal de tussenkomst van een specialist, in ons geval een vogel-dierenarts, noodzakelijk zijn.

Aangezien alle vogels de neiging hebben om ziekte te camoufleren tot het ver gevorderd is spelen de dierenarts, preventieve maatregelen en een constante observatie en controle een belangrijke rol. Door dit consequent bij te houden kan voorkomen worden dat één of meerdere vogels ongeneeslijk worden. Vaak gaat het niet alleen om het behandelen en genezen van één vogel. Wanneer niet tijdig tot actie wordt overgegaan kan een ziekte een bedreiging vormen voor de hele populatie.

whatsapp-image-2020-09-09-at-13.41.52
whatsapp-image-2020-09-09-at-14.16.00

medisch onderzoek

We moeten er rekening mee houden dat er op de wereld duizenden soorten vogels voor komen waarvan we slechts een klein deel kennen. Hierdoor is er een groot gebrek aan ervaring en kennis. Daarom zijn voortdurend onderzoek en het nemen van preventieve maatregelen zo belangrijk. Naast acute ziektegevallen die door de dierenarts worden onderzocht en behandeld is het van belang reguliere controles te doen zoals periodieke bloedanalyses, ontlastingscontroles, bacteriologische en mycologische monsters (genomen van de vogel en zijn omgeving) en lichamelijk onderzoek van de vogels om meer te weten te komen over de vogelsoorten en de collectie te beschermen tegen ziekten.

onderzoek

Naast de medische onderzoeken die nodig zijn om de gezondheid van onze vogels te waarborgen is ook veel onderzoek nodig. Dat betekent dat de dierenarts helpt met het formuleren van diëten, het plannen van broedperiodes en het ontwikkelen van handopfok-protocollen en hygiëne- en quarantaineprotocollen. Ook leidt de dierenarts onze dierverzorgers op om een zieke vogel te herkennen en het gedrag van vogels te observeren en te evalueren.

Tevens is de huisvesting van de vogels van cruciaal belang. Hun leefomgeving dient aangepast te worden aan de vogels en niet andersom. Het advies van de dierenarts met zijn ervaring en kennis is daarom cruciaal voor het welzijn van onze dieren.

whatsapp-image-2020-09-09-at-14.16.01
logo-exoten-gesundheitsteam

Wisbroek R&D Center

Bij het Wisbroek R&D Center is onze adviserend dierenarts, gespecialiseerd in vogels en reptielen, Dr. med. Heiner Müller. Directeur en eigenaar van de dierenartsenpraktijk Exotengesundheitsteam in Duitsland.

Hij benadrukt altijd dat alle hierboven beschreven componenten het beste (preventieve) medicijn is voor een gezonde collectie. Een gezonde en goed verzorgde populatie is een goede basis om de dieren een gelukkig bestaan te bieden en dit zal dan vanzelf leiden tot broedsucces!

Misschien ook interessant...

Ontwikkeling van onze vogelvoeding

Leestijd: ± 4 minuten Bij Wisbroek begrijpen we hoe belangrijk het is om aan de specifieke voedingsbehoeften van vogels...

Power voor voedselinsecten

Leestijd: ± 2 minuten Insecten. Veel vogels zijn er dol op en het is een natuurlijke bron van eiwitten...

Het beste recept in de winter

Leestijd: ± 3 minuten De zomer is voorbij, de dagen worden korter en het weer wisselvalliger. Als vogeleigenaar is...