Het perfecte moment om het dieet van je vogel te veranderen!

Tijd van dieet veranderen

Veel mensen vragen zich af wanneer het beste moment is om het dieet van een vogel te veranderen. Nou, nu zou het perfect zijn! De beste tijd is buiten het broedseizoen, voor de meeste soorten zal dat tussen oktober en maart zijn. Op deze manier heb je de tijd om de vogel goed aan te laten passen zonder dat je stoort in de gevoelige broedperiode.

En waarom dan? Dat heeft simpelweg te maken met stress. Elke verandering resulteert in stress. Stress kan natuurlijk juist goed zijn en het is een natuurlijk gevolg van elke verandering. Maar stress geeft bijvoorbeeld adrenaline af, dat is een hormoon dat verbonden kan worden met alle lichaamshormoonreceptoren. Dit zal effect hebben op het lichaam, doordat er minder receptoren voor de hormonen vrijkomen tijdens de kweekperiode. Dit kan resulteren in onvruchtbaarheid, koppels die op verschillende tijdstippen in de kweekmodus terechtkomen en verlies van broedgedrag tussen vele andere vogels.

wisbroek-home-2019-01
Wisbroek Parrot Fruit Blend Booster - 10kg

Overstappen nieuw dieet

Deze observaties kunnen leiden tot een verkeerde conclusie: Het dieet dat we hebben gekozen om het oude dieet te vervangen was niet goed omdat de vogels niet kweekten. Onjuist! Dit kan natuurlijk ook een reden zijn, maar een nieuw dieet heeft tijd nodig om effect te hebben, of het nu goed of slecht is. Dus waarschijnlijk zijn de slechte resultaten van het broedseizoen in dit geval gewoon stress, veroorzaakt door een verandering van het dieet in de verkeerde periode. We moeten altijd in gedachten houden dat het niet genoeg is om alleen maar een beter product te hebben. Je moet ook het beste advies en de beste begeleiding bieden. Als Wisbroek streven we naar de beste voeding voor je dier. Echter moet dit wel ondersteund worden met kennis van het houden van deze dieren en dat is waar we elke dag voor werken. Dus, als je denkt aan het overstappen naar Wisbroek voer, en dat hopen wij ?, dan is de beste tijd buiten het broedseizoen. Nogmaals: dit hangt af van de soort, de locatie in de wereld, het weer, et cetera. We hebben het over een periode die tussen de 6 en 8 maanden kan liggen, dus je hebt voldoende tijd om je vogels aan het nieuwe dieet te laten wennen.

Advies

De manier waarop je kunt veranderen is heel belangrijk. Doe dit nooit in één keer.

We adviseren de volgende werkwijze:

Dag 1 – 3: 80% oude pellet, 20% Wisbroek pellet

Dag 4 – 6: 60% oude pellet, 40% Wisbroek pellet

Dag 7 – 9: 40% oude pellet, 60% Wisbroek pellet

Dag 10 – 12: 20% oude pellet, 80% Wisbroek pellet

Na dag 13: 100% Wisbroek pellet

En voilá! Je vogel eet nu Wisbroek pellets, met minimale stress, door een geleidelijke verandering en is voorbereid op een super broedseizoen!
Veel succes, en als je vragen hebt, neem dan gerust contact met ons op.

whatsapp-image-2019-07-18-at-14.14.48

Misschien ook interessant...

Ontwikkeling van onze vogelvoeding

Leestijd: ± 4 minuten Bij Wisbroek begrijpen we hoe belangrijk het is om aan de specifieke voedingsbehoeften van vogels...

Power voor voedselinsecten

Leestijd: ± 2 minuten Insecten. Veel vogels zijn er dol op en het is een natuurlijke bron van eiwitten...

Het beste recept in de winter

Leestijd: ± 3 minuten De zomer is voorbij, de dagen worden korter en het weer wisselvalliger. Als vogeleigenaar is...