Leestijd: ± 1 minuut
In de zomer kan het soms behoorlijk warm worden. Over het algemeen kunnen kromsnavels wel tegen wat hogere temperaturen, maar ze hebben natuurlijk wel een temperatuur waarbij ze zich lekker voelen. Dit is ongeveer tussen de 17 en 27 graden.
Hoe zie je dat je vogel het warm heeft?
Een vogel probeert zichzelf te koelen door zijn snavel open te zetten en de tong wat uit te steken. Om meer lucht door de veren bij de huid te laten komen, zet hij zijn veren op. Ook laat hij soms zijn vleugels wat losser langs zijn lichaam hangen. Zoekt je vogel tijdens een hittegolf op deze manier naar verkoeling, help hem dan om af te koelen.
Tips voor verkoeling
- Zet hem niet in de (volle) zon of zorg ervoor dat hij zelf kan kiezen of hij in de zon of in de schaduw wil zitten.
- Maak hem nat door met een plantenspuit te nevelen. Let hierbij op dat je hem niet te nat maakt en dat het water niet te koud is.
- Zet een badje neer of hang het bij kleinere vogels aan de kooi. Hij kan dan zelf bepalen of hij wil afkoelen met water. Ook hiervoor geldt: gebruik lauwwarm water en ververs het water regelmatig.
- Zorg voor luchtverplaatsing in de ruimte waar hij verblijft. Pas wel op dat hij niet in de tocht komt te zitten.
- Hang een vochtige handdoek over de kooi en maak deze regelmatig opnieuw nat.
- Maak de zitstokken nat door ze in het water te leggen. De natte stok geeft verkoeling aan de pootjes.
Waar moet je nog meer op letten als het warm is?
- Ververs het drinkwater meerdere keren per dag en maak hierbij het drinkbakje goed schoon. Door de warmte zullen micro organismen zich namelijk sneller verspreiden in het water.
- Laat resten van vers fruit of verse groenten niet in de kooi liggen. Bij warm weer bederft het sneller en daarnaast trekt het ongedierte zoals vliegen aan.
Let goed op je vogel!
Let goed op je vogel. Als hij zijn warmte ondanks alle tips toch niet goed kwijt kan, help hem dan met koelen door hem met de pootjes in niet al te koud water te zetten. Wat water over zijn rug gieten helpt vaak ook, maar niet doornat maken. Mocht dit niet baten, vraag dan zeker de dierenarts om advies.
Heb je naar aanleiding dit blog nog vragen of opmerkingen? Stuur je vraag naar hello@wisbroek.com. Onze vogelexpert helpt je graag.