Hoe krijgen vogels hun mooiste kleuren

Heldere kleuren

Iedereen ziet het liefst een vogel met mooie en heldere kleuren. Daarom vragen sommige mensen zich af waarom vogels in het wild felle kleuren hebben en dezelfde soort in gevangenschap een valere kleur hebben.

In de vogelwereld weten we dat broedsucces voor een groot deel afhankelijk is van de verenkwaliteit van de vogel. Uiteraard zijn er meerdere factoren die een rol spelen maar de belangrijkste is toch wel dat de vrouwtjes een voorkeur hebben voor een man die goed in zijn veren zit.

cassidix

Pigmenten

De kleur van het verenkleed komt tot stand door twee soorten pigmenten. Melanine, deze produceert een scala aan zwarte, grijze en bruine kleurtinten. En carotenoïden, dit heeft invloed op de helderheid van de veerstructuur en hun kleur.

Helaas kunnen vogels zelf geen carotenoïden produceren. Om de veren mooi te laten kleuren dienen ze de carotenoïden uit voeding te halen, deze carotenoïden circuleren door de bloedsomloop naar de veerfollikels. Carotenoïden zijn van cruciaal belang om het embryo in het ei te helpen bij het immuunsysteem. Daarom is het gebruik van kunstmatige kleurstoffen die alleen de kleur van de veren verbeteren absoluut af te raden.

Tevens is dit de reden dat wij als Wisbroek alleen kleurstoffen van natuurlijke ingrediënten gebruiken. Wij vinden het belangrijk dat naast dat de vogel mooi op kleur komt ook de vogel gezond is en blijft. Wij streven er altijd naar om een zoveel mogelijk vergelijkbaar dieet te creëren met wat de vogels in de natuur zouden eten.

Wild

In het wild hebben vogels bijvoorbeeld de beschikking over voeding dat luteïne en canthaxathine bevat. Wij hebben naar een oplossing gezocht om dit op te nemen in het dieet van iedere vogel. Tevens is de hoeveelheid benodigde voedingsstoffen bij vogels per soort verschillend wat het uitermate uitdagend maakt om een voeder te ontwikkelen die geschikt is.

Dit is waar onze Wisbroek voeders het verschil maakt met het assortiment. Al onze producten bevatten natuurlijke carotenoïden uit een natuurlijke bron. Dit proberen we zo veel mogelijk te combineren met andere natuurlijke ingrediënten en verwerken dit in een geëxtrudeerde pellet van topkwaliteit.

flamingos-wisbroek
voer-ara

Werkwijze

Uiteraard bevatten de voeders Wisbroek Ibis-Flamingo Floating, Wisbroek Softbill Diet en Wisbroek Parrot de nodige gezonde dosis natuurlijke kleurstoffen voor deze kleurrijke vogelsoorten. Maar ook minder kleurrijke vogelsoorten zoals eenden, kraanvogels, steltlopers etc. hebben een goed verenkleed nodig waardoor wij in al onze voeders werken met natuurlijke kleurstoffen!

Door deze werkwijze heeft de vogel alles wat hij nodig heeft in 1 zak voer, hoe fijn is dat?

Misschien ook interessant...

Ontwikkeling van onze vogelvoeding

Leestijd: ± 4 minuten Bij Wisbroek begrijpen we hoe belangrijk het is om aan de specifieke voedingsbehoeften van vogels...

Power voor voedselinsecten

Leestijd: ± 2 minuten Insecten. Veel vogels zijn er dol op en het is een natuurlijke bron van eiwitten...

Het beste recept in de winter

Leestijd: ± 3 minuten De zomer is voorbij, de dagen worden korter en het weer wisselvalliger. Als vogeleigenaar is...