Snacktijd: snacks en vogelvoeding combineren

Snacktime

Leestijd: ± 3 minuten

“Coco wil een koekje.” Net als wij houden onze vogelvriendjes ook van een lekker tussendoortje. Toch verstaan zij eigenlijk iets anders onder snacken dan onze zoete versnaperingen. Logisch, want in de natuur eten ze bijvoorbeeld ook noten en fruit. Snackjes die door hun baasje worden gegeven hebben naast een lekker hapje ook een sociale functie. Je kunt op die manier een band creëren met je vogel. Hoe laat je je kromsnavel nu zo gezond en verantwoord mogelijk genieten van wat lekkers?

 

Als je vogel een complete, uitgebalanceerde voeding krijgt, zijn tussendoortjes eigenlijk niet nodig. Alle voedingsstoffen die hij nodig heeft zitten dan al in zijn eten. Vogels vinden het wel heel leuk om iets anders naast hun dagelijkse voeding te krijgen. Hoe meer afwisseling hoe beter. Er zijn dan ook best snacks die je ze kunt geven, die wel in hun uitgebalanceerde menu passen.

Let hierbij op dat de hoeveelheid snacks nooit meer dan 10% van de hoeveelheid dagelijkse hoofdvoeding is.  

Fruit

In hun natuurlijke omgeving eten veel kromsnavels fruit. Dit kun je dan ook goed als tussendoortje geven. Fruit kun je vers of gedroogd geven. Gedroogd fruit is in de meeste dierenspeciaalzaken wel verkrijgbaar. Vers fruit daarentegen is wat meer uitdaging. Een stuk appel kun je ergens tussen klemmen zodat het moeilijker is voor je vogel om het los te krijgen en op te eten. Dan heb je meteen een leuke bezigheid voor hem gecreëerd.

Snack: fruit
Snack: nuts

Noten

Wist je dat noten veel vetten bevatten en daarom met mate door je vogel gegeten mogen worden? Noten zijn wel een verantwoord tussendoortje, maar hierbij moet wel worden opgelet dat ze niet teveel vetten binnenkrijgen. Kies ook kwaliteit noten, zodat er geen schimmel op kan zitten. Laat bij voorkeur de noten in de dop. Papegaaien gebruiken hun snavels om de notendop open te breken. Als je de noot in de dop laat, zal je vogel wat extra moeite moeten steken in het eten van zijn eten, wat een goede fysieke en mentale stimulatie voor hem is.

Groenten

Wilde papegaaien eten in hun natuurlijke omgeving een grote verscheidenheid aan groenten. Logisch dat verse groenten ook goed zijn als een snack voor ze. Heb je bijvoorbeeld broccoli of bloemkool op je menu staan? Denk dan ook aan je vogel en geef hem wat grondig gewassen of gespoelde groenten als snack. Andere groenten die favoriete snacks zijn voor papegaaien zijn boerenkool, wortelen, erwten en wortelgroenten. Bonen kunnen ook goed als lekkernij dienen. Let er dan wel op dat je ze kookt en laat afkoelen, want rauwe bonen kunnen giftig zijn voor vogels.

Sommige groente- en fruitsoorten bevatten een hoog ijzergehalte. Geef deze daarom met mate. Dit is het geval bij:  citrusvruchten, tomaat, kiwi, aardbei, druiven, krenten, rozijnen, eigeel en donkergroene groenten zoals spinazie.

Snack: veggie
Snack: sesame sticks

Speciale snacks voor vogels

Er zijn ook veel snacks op de markt die speciaal voor vogels worden gemaakt. Een voorbeeld daarvan zijn de Wisbroek Sesame Sticks. Dit is een lekker krokant snackje dat je verantwoord aan je vogel kunt geven. Let er ook hierbij op dat je nooit meer dan 10% van de dagelijkse hoeveelheid voeding geeft. Let er bij andere snacks voor vogels op dat er niet te veel suiker of andere voedingsstoffen in zitten die niet zo gezond zijn voor vogels.

Genoeg keuze dus om je vogel te verwennen met een lekkere snack die niet perse ongezond hoeft te zijn. Als zijn onderhoudsvoeding maar de hoofdvoeding blijft en je vogel voorziet van alle voedingsstoffen.

Heb je naar aanleiding dit blog nog vragen of opmerkingen? Stuur je vraag naar hello@wisbroek.com. Onze voedingsexpert helpt je graag.

MR B says hi!

Enig resultaat

Misschien ook interessant...

Ontwikkeling van onze vogelvoeding

Leestijd: ± 4 minuten Bij Wisbroek begrijpen we hoe belangrijk het is om aan de specifieke voedingsbehoeften van vogels...

Power voor voedselinsecten

Leestijd: ± 2 minuten Insecten. Veel vogels zijn er dol op en het is een natuurlijke bron van eiwitten...

Het beste recept in de winter

Leestijd: ± 3 minuten De zomer is voorbij, de dagen worden korter en het weer wisselvalliger. Als vogeleigenaar is...