Waarom houden wij een logboek bij van onze dieren?

Behouden van gegevens

Het bijhouden van gegevens is cruciaal voor de verzorging van dieren. Aangezien de leefgebieden in het wild voor veel bedreigde en met uitsterven bedreigde diersoorten blijven krimpen, is het onze verantwoordelijkheid als organisatie er voor te zorgen dat we zo veel mogelijk informatie over de dieren in gevangenschap vastleggen. Het voortbestaan op lange termijn van populaties in gevangenschap vereist een beheer dat het verzamelen en vastleggen van gegevens over genetica, ethologie, voeding en veterinaire zorg omvat.

Gelukkig zijn er een aantal zeer goede software programma’s die ons hierbij kunnen helpen, maar je kunt ook veel doen door te werken met Excel bestanden. Als we in grote collecties geen gegevens bijhouden zoals bijvoorbeeld de bloedlijnen, wie de ouder is van een vogel, hoeveel baby’s hij vorig jaar heeft gehad etc. kunnen foutjes gemakkelijk insluipen bij het kruisen van vogels met dezelfde bloedlijnen!

record-6
record-2

Registratiesysteem

Wanneer dit gebeurt, ben je niet bewust bezig met behouden van het diersoort, omdat je in dit geval vogels creëert die genetisch minderwaardig zijn en daardoor vatbaarder zijn voor o.a. ziekten en groeiproblemen.

Ondanks wat ik eerder aangaf, is het voor de meeste lezers duidelijk dat er veel meer voordeel te behalen valt als we een goed registratiesysteem hebben. Voeding is een ontzettend belangrijk onderwerp om te meten / controleren wat de vogel dagelijks eet om over- of ondergewichtproblemen te voorkomen. Tevens is dit noodzakelijk om te bepalen wanneer we een supplement voor het broedseizoen toevoegen of juist weglaten.

Gegevens bewaren

Laten we als voorbeeld eens kijken naar een vogel die elke dag gemiddeld 190-200 gram voedsel eet. Dit is al jaren zo en de vogel ziet er geweldig uit. Maar op een gegeven moment begint hij 170-180 gram te eten. In volume zul je geen groot verschil zien dus blijf je doorgaan en ga je ervan uit dat het oké is. Als je gegevens uit het verleden hebt en je ziet dat deze vogel jarenlang een hoeveelheid voedsel heeft gegeten en nu is het minder, dan is er iets aan de hand! Als we op dit moment kunnen achterhalen wat het probleem is (bijvoorbeeld een verandering in de omgeving of een beginnende ziekte) kunnen we misschien het leven van deze vogel redden of verbeteren, in plaats van het pas op te merken als hij mager is en geen eetlust meer heeft.

record-4
record-3

Verslag

Er zijn nog veel meer voordelen die ik zou kunnen toelichten, zoals de veterinaire geschiedenis van de vogel, het aantal eieren per koppel etc. Maar om niet te veel uit te wijden in deze blog, wil ik afsluiten met de opmerking dat een goede administratie valt of staat bij de juiste discipline.

Omdat iedere dag een verslag gemaakt dient te worden zal de persoon die deze schrijft ongemerkt steeds meer aandacht besteden aan de details. Hierdoor wordt het na verloop van tijd routine en zul je soms niet weten wat je moet opschrijven. Dit is het moment dat je op de kleine dingen gaat letten en deze op gaat schrijven. Hierin wordt het verschil gemaakt en kun je zeggen dat je goed voor de dieren zorgt. Want dat is namelijk een hele verantwoordelijkheid die wij graag nemen.

Misschien ook interessant...

Ontwikkeling van onze vogelvoeding

Leestijd: ± 4 minuten Bij Wisbroek begrijpen we hoe belangrijk het is om aan de specifieke voedingsbehoeften van vogels...

Power voor voedselinsecten

Leestijd: ± 2 minuten Insecten. Veel vogels zijn er dol op en het is een natuurlijke bron van eiwitten...

Het beste recept in de winter

Leestijd: ± 3 minuten De zomer is voorbij, de dagen worden korter en het weer wisselvalliger. Als vogeleigenaar is...