Wisbroek Ibis-Flamingo Floating – Welke rol speelt dit in voeding voor rode ibissen

Immuunsysteem

Zoals veel wetenschappelijke artikelen tegenwoordig vermelden, zullen de carotenoïden die aanwezig zijn in het eigeel een sleutelrol spelen in het toekomstige immuunsysteem van een jonge vogel. Wanneer de vorming van het ei plaatsvindt, zullen alle benodigde voedingsstoffen, mineralen enz. van het vrouwtje komen. We denken dan natuurlijk meteen aan calcium voor de goede vorm van de schaal, maar er zijn meer dingen die essentieel blijken te zijn voor de goede ontwikkeling van het embryo. Een van de belangrijkste bronnen van deze ingrediënten is het voedsel. Elke vogelsoort verwerkt het voedsel dat hij binnenkrijgt natuurlijk anders. Daarom zal ik het in dit artikel het hebben over de Rode Ibis (Eudocimus ruber).

Deze prachtige vogel staat bekend om zijn prachtige rode kleur. Deze kleur is afkomstig van de carotenoïden die worden ingenomen door het voedsel. Deze pigmentatie van de veren, indien aangebracht zonder kunstmatige supplementen, zal perfect het broedstadium van de vogels vertellen. Vóór het broedseizoen zouden ze moeten beginnen met het verbeteren van hun rode kleur en als het paarseizoen aanbreekt hebben ze een fantastisch verenkleed. Daarna is het cruciaal om te zien dat de vrouwtjes de verkleuring langzaam verliezen bij het hoofd en de nek. Waarom? Omdat dat de ovulatieperiode is en de carotenoïden naar de dooier gaan, precies zoals we willen! Wanneer we kunstmatige supplementen geven, zullen de vogels de hele tijd een sterke kleur hebben, maar in werkelijkheid verwerken ze de carotenoïden niet goed. Ze zullen dan vrijwel zeker onvruchtbaarheidsproblemen hebben met neonatale sterfgevallen tot gevolg, met name veroorzaakt door een zwak immuunsysteem van de kuikens. We moeten niet vergeten dat de natuurlijke kleur van een rode Ibis geen glimmend metallic rood is. De natuurlijke kleur van de vogel is fantastisch. Wanneer we deze vergelijken met degenen die kunstmatige supplementen nemen, zien ze er vreemd uit.

wisbroek-red-ibises-and-spoonbill
whatsapp-image-2017-07-24-at-15.24.49

Fokresultaten

Daarom verricht het Wisbroek-team constant onderzoek en met gepaste trots kunnen we zeggen dat we een fantastisch voer voor deze vogels hebben ontwikkeld. We voegen synthetische carotenoïden(zoals B-caroteen, canthaxanthine, luteïne, …) toe om een bepaald niveau te bereiken. Maar we selecteren ook grondstoffen (spirulina, maïs, lijnzaad, krill, …) die rijk zijn aan natuurlijke carotenoïden. Dus we creëren een hoog en divers niveau dat voorziet in de nutritionele behoeften van de vogels. Wisbroek Ibis-Flamingo Floating wordt momenteel gevoerd in veel topdierentuinen met fantastische resultaten. Er werden zelfs officiële tests gedaan die ons een podiumpositie gaven binnen deze voersoorten. Onlangs vond nog een nauwe samenwerking plaats tussen het Wisbroek-team en voedingskundige Eng. Ana Saraiva van Lisbon Zoo (een van de oudste dierentuinen in Europa, die al meer dan 100 jaar bestaat). Na een intense uitwisseling van kennis en de introductie van ons voer, had de verenconditie van hun rode Ibis een uitstekende verbetering. Inmiddels kunnen we vol trots zeggen dat Lisbon Zoo tot een van onze partners behoort.

Onze fokresultaten bij Wisboek zijn fantastisch. In een groep van 40 vogels hebben we nu 7-8 nesten en elk jaar broeden we tussen 50-60 in 2 “clutches”. Het succespercentage van het uitbroeden is ongeveer 97%. Bij het opfokken van de ouderdieren hebben we overlevingspercentages van de jongen van meer dan 80%. Natuurlijk is de verzorging belangrijk, maar ik geloof dat 50% van het succes door het voedsel wordt bepaald. Ze eten uitsluitend onze pellets (Wisbroek Ibis-Flamingo Floating) droog. Er wordt geen vis of vlees toegevoegd. Omdat we een Research & Development-Centrum zijn, doen we uiteraard ook onderzoek naar de onvruchtbare eieren die we hebben. Deze openen we zodat we de staat ervan kunnen controleren. Daaruit bleek dat we continu een prachtige sterke oranje dooier zagen. Hieruit kunnen we concluderen we dat het juiste metabolisme van carotenoïden wordt verwerkt.

Misschien ook interessant...

Ontwikkeling van onze vogelvoeding

Leestijd: ± 4 minuten Bij Wisbroek begrijpen we hoe belangrijk het is om aan de specifieke voedingsbehoeften van vogels...

Power voor voedselinsecten

Leestijd: ± 2 minuten Insecten. Veel vogels zijn er dol op en het is een natuurlijke bron van eiwitten...

Het beste recept in de winter

Leestijd: ± 3 minuten De zomer is voorbij, de dagen worden korter en het weer wisselvalliger. Als vogeleigenaar is...