Voorbereiding op het broedseizoen

Broedseizoen

Het broedseizoen is de tijd van het jaar waarin vogels paren en broeden. In het wild gebeurt dit normaal gesproken in de lente. Op dat moment begint de temperatuur namelijk te stijgen en wordt voedsel het meest overvloedig. Onder menselijke zorg, waar voedselschaarste geen probleem is, kun je natuurlijk afhankelijk van de voorwaarden die je aanbiedt, op elk moment van het jaar een broedseizoen hebben, afhankelijk van de soort. Wanneer we het hebben over broedseizoen van vogels onder menselijke zorg, moet er veel worden gedaan om ervoor te zorgen dat de vogels klaar zijn om te beginnen. Ze zijn volledig afhankelijk van ons.
wisbroek-wattled-cranes-nest-material-7a

Nestmateriaal

Er bestaan geen algemene recepten hiervoor. Vooral omdat er zoveel verschillende soorten zijn. Er is echter veel literatuur voor specifieke soorten te vinden. Voor sommigen van hen kun je nestkasten buiten het broedseizoen verwijderen om fokken te ontmoedigen tijdens extreem warm of koud weer, maar voor anderen moeten de nesten het hele jaar aanwezig blijven om verstopplaatsen te bieden. Hoe dan ook, het eerste waar je naar moet kijken, is naar het nest. Als het niet in de volière staat, moet je hem daar neerzetten. Zorg ervoor dat de nesten schoon zijn. Allerlei schimmels, parasieten en bacteriën kunnen leven in gebruikt nestmateriaal, dus dat moet worden weggegooid. Een desinfectiesproeimiddel verwijdert eventuele viezigheden op het binnen oppervlak. Ik vind het altijd prettig om de nesten een paar dagen in de zon te laten liggen nadat ze gewassen zijn aan het einde van het broedseizoen. Daarna bewaar ik ze op een droge plaats.

Vermijd het verstoren

Vermijd het verstoren van de vogels wanneer ze elkaar het hof maken, nestelen, zitten, liggen of hun kuikens voeren, tenzij het absoluut noodzakelijk is. Om je vogels zo min mogelijk te verstoren, moet je je volière een goede poetsbeurt geven net vóórdat het broedseizoen begint. Dat is het moment om zitstokken te vervangen, de vloer te vegen, het substraat te vervangen, planten te snoeien, overgebleven insecticide te spuiten, etc. Nóóit tijdens het broedseizoen. Je vogels zullen het op prijs stellen om een ​​mooie, schone volière te hebben om hun kuikens groot te brengen. Natuurlijk moet het nestmateriaal altijd worden verstrekt en beschikbaar zijn. Afhankelijk van de vogelsoort kunnen dit stokken, modder, kokosvezels of mos zijn.
wisbroek-wattled-cranes-nest-material-5a
wisbroek-wattled-cranes-nest-material-9a

Voeding

Een van de belangrijkste dingen is ook de voeding. De voedingsbehoeften van vogels nemen toe naarmate het broedseizoen begint. Maar nogmaals, dit zal heel specifiek zijn voor sommige soorten of heel eenvoudig voor anderen. Hoe dan ook, in het algemeen zou je meer vers voedsel moeten gaan aanbieden om de toename in voedselvoorziening na te bootsen die wilde vogels aan het begin van de lente zouden ervaren. Sommige vogels worden geactiveerd vanwege een toename van voedingsmiddelen met hogere niveaus van eiwitten en vet.

Zo zijn er bijvoorbeeld sommige vruchteneters die gedurende het broedseizoen vlees / insecten eten. Bij vogels die onder menselijke zorg gehouden worden moet je dan hetzelfde doen. Voeg wat baby-muizen, meelwormen en gekookte eieren toe (mijn favorieten omdat het een goede toevoer is van voedingsstoffen en veiliger is voor verontreinigingen). Er zijn ook vogels die gewoon meer eten van hetzelfde eten! We kunnen naar onze Wisbroek voeders kijken als voorbeeld.

Wisbroek Ibis-Flamingo Floating is een compleet voer voor het hele jaar door. De flamingo’s zullen worden geactiveerd door het weer en zullen perfect worden gevoed als de tijd daar is. Voor papegaaien bestaat een heel ander concept. Ze moeten ook het hele jaar door perfect worden gevoed, maar de eiwitten en het vet moeten drastisch toenemen wanneer het broedseizoen begint. Dat is waarom we de Wisbroek Parrot Daily en Wisbroek Parrot Booster hebben ontwikkeld. Het is noodzakelijk om te onthouden dat alle andere voedingsstoffen altijd aanwezig moeten zijn. Dus het is geen kwestie van beter voedsel geven tijdens het broedseizoen. Beide voeders moeten perfect zijn, alleen met verschillende niveaus van vet en eiwit om de productie van hormonen te verminderen of juist te stimuleren. Houd altijd in gedachten dat proteïne en calcium (voor de ontwikkeling van eieren) de belangrijkste voedingsfactoren zijn voor verhoogde fokprestaties, maar je kunt zoveel calcium geven als je wilt, als ze geen vitamine D hebben (door de zon of op zijn minst toegevoegd in het water) wordt het niet gemetaboliseerd.

Natuur is onze beste leraard

De vogels voorbereiden op het broedseizoen gaat niet alleen over het geven van de beste dingen. Het is ook de manier waarop je het geeft, wanneer je het geeft en waarvoor je het geeft. Ons team is altijd bereid om advies te geven, voor zover onze kennis reikt uiteraard. Daarnaast is mijn ervaring dat het juist altijd de kleinere en meest onbetekenende details zijn die een broedseizoen kunnen stimuleren of juist verpesten. Daarom is het ontzettend belangrijk om altijd te kijken naar wat de vogels in het wild doen. De natuur is onze beste leraar!
wisbroek-wattled-cranes-nest-material-1a

Misschien ook interessant...

Ontwikkeling van onze vogelvoeding

Leestijd: ± 4 minuten Bij Wisbroek begrijpen we hoe belangrijk het is om aan de specifieke voedingsbehoeften van vogels...

Power voor voedselinsecten

Leestijd: ± 2 minuten Insecten. Veel vogels zijn er dol op en het is een natuurlijke bron van eiwitten...

Het beste recept in de winter

Leestijd: ± 3 minuten De zomer is voorbij, de dagen worden korter en het weer wisselvalliger. Als vogeleigenaar is...