Waarom een ijzer-arm dieet voor je softbill?

IJzerstapeling

IJzerstapeling ontstaat wanneer er te veel ijzer in de lever wordt opgehoopt. In het wild is er niet veel ijzer in het voedsel aanwezig waardoor sommige vogelsoorten door de evolutie een manier ontwikkelen om het op te slaan in de lever en het geleidelijk te gebruiken.

Het lichaam heeft een bepaalde hoeveelheid ijzer nodig om hemoglobine te produceren, dat is het molecuul dat de zuurstofmoleculen van de longen naar alle andere cellen in het lichaam transporteert. In gevangenschap is er veel ijzer beschikbaar in onder andere voedsel en water. Wanneer er te veel ijzer wordt opgebouwd, begint de lever verzadigd te raken waardoor teveel ijzer naar het hart, de longen en andere organen gaat. Hier kan het aanzienlijke schade kan aanrichten, wat uiteindelijk kan leiden tot de dood zonder enig tekenen vooraf.

wisbroek-home-2019-softbills
22917006 - knobbed hornbill with large colorful bill

Behandeling

Wanneer er symptomen ontstaan kunnen deze bestaan uit: gewichtsverlies, depressie, opgezwollen buik met vochtophoping, ademhalingsmoeilijkheden en falen van de bloedsomloop. De diagnose is zeer moeilijk en kan alleen worden verkregen door middel van een leverbiopsie, welke behoorlijke risico’s met zich meeneemt voor de vogel. Er is helaas nog geen effectieve behandeling, alleen een aantal experimentele ideeën die niet bewezen succesvol zijn. Een verandering in het dieet doormiddel van het toevoegen van voeding met minder ijzer zal tot nu toe de beste uitkomst bieden. Ondanks dat ijzerstapeling lijkt te worden geassocieerd met een overmatige inname van ijzer aanwezig in de voeding, worden niet alle vogels getroffen bij een gelijkwaardig dieet. Stress of genetische factoren kunnen ook een rol spelen. Bepaalde voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C, zoals citrusvruchten, verhogen de opname van ijzer in het dieet. Overmatige consumptie van vitamine A kan ook een rol spelen.

Advies

Het is dus van belang om ijzerstapeling te voorkomen. Het is daarom aan te raden om standaard een laag ijzergehalte te geven. Hierin speelt Wisbroek een grote rol. In onze Wisbroek Softbill Diet (small en large) hebben we altijd een ijzergehalte onder de 85ppm. Als referentie wordt geadviseerd om voeders onder 100ppm ijzergehalte te geven. Wisbroek Softbill Diet komt met dit resultaat uitzonderlijk goed uit de test. Daarnaast doen wij constant onderzoek in het Wisbroek R&D center naar de invloed van onze voeders op de vogels. De ontwikkeling van de vogelvoeding staat daarmee niet stil!

We zijn trots op deze resultaten! Bewijst dat ons werk beloond wordt door de beste voeding voor deze vogels te ontwikkelen.

Ben je geïnteresseerd naar de resultaten van het analyserapport? Bekijk dan hier het rapport.

Tiago Nabiço

Manager Operations Wisbroek R&D Center

kleine-paradijsvogel

Misschien ook interessant...

Ontwikkeling van onze vogelvoeding

Leestijd: ± 4 minuten Bij Wisbroek begrijpen we hoe belangrijk het is om aan de specifieke voedingsbehoeften van vogels...

Power voor voedselinsecten

Leestijd: ± 2 minuten Insecten. Veel vogels zijn er dol op en het is een natuurlijke bron van eiwitten...

Het beste recept in de winter

Leestijd: ± 3 minuten De zomer is voorbij, de dagen worden korter en het weer wisselvalliger. Als vogeleigenaar is...