Wisbroek Micro 22 en Micro 40: wat is het verschil?

Eiwitten, vetten & koolhydraten

Een van de meest gestelde vragen die we krijgen is wat het verschil is tussen Wisbroek Micro 22 en Wisbroek Micro 40? Waarom hebben we 1 voersoort met 22% eiwit en de andere met 40%? Met de hulp van onze nutritionist, Ben Lamberigts, hopen we dat we dit onderwerp kunnen verduidelijken.

Eiwitten, vetten en koolhydraten leveren energie aan het dier. Als er minder eiwit en vet aanwezig is, zoals in Wisbroek Micro 22 (22% eiwit / 8% vet), zullen er meer koolhydraten zijn in vergelijking met de Wisbroek Micro 40 (40% eiwit / 10% vet). Het belangrijkste punt hier heeft dus te maken met het vermogen van het dier om koolhydraten te verteren. Carnivoren en piscivoren verteren koolhydraten niet erg goed, herbivoren anderzijds doen dat wel. De meeste eenden, die onder menselijke zorg worden gehouden, zijn alleseters, daarom is een 22/8 verhouding het meest geschikt. Geef je een dier meer eiwitten, die ze niet zal gebruiken, dan moeten de eiwitten verbrand worden wat als nadeel heeft dat er veel meer stikstof moet worden afgevoerd door het lichaam, wat energie kost en niet goed is voor de nier van de vogel en daarnaast is het ook niet efficiënt.

black-necked-grebe
wisbroek-photo

Energieniveau

Proteïne en vet hebben ook een hoger energieniveau dan koolhydraten. Dit betekent dat de Micro 22 minder energie bevat dan de Micro 40. Wanneer u ad libitum voedt, is de Micro 22 veel veiliger om aan jonge vogels te voeren, om overgroei, gewrichts- / botproblemen enz. te voorkomen. En de Micro 40 is juist meer geschikt om aan vogels te voeren die extra energie nodig hebben.

In de Wisbroek Micro 40 gebruiken we meer hoogwaardige grondstoffen zoals vismeel bijvoorbeeld. Dit is heel belangrijk voor vogels die in de natuur ook vissen en schaaldieren eten, zoals bijvoorbeeld de futen. Maar niet nodig voor vogels die waterplanten eten, daarvoor is Wisbroek Micro 22 juist het meest geschikt.

Advies

Een van de grote voordelen van de Wisbroek Micro 40 is hoe het kan worden gebruikt als een aanvulling voor meeuwen, sternen en andere zee- en kustvogels. Het zijn geëxtrudeerde pellets welke water absorberen, wanneer ze in contact komen met de vis die aan de vogels gevoerd wordt. De pellet zwelt op en blijft aan de vis “plakken”. Op deze manier zal de vogel, wanneer hij de vis eet, automatisch pellets eten, wat gezamenlijk fungeert als een kwalitatief supplement.

We hopen hiermee een duidelijker beeld te hebben geschept van de verschillen tussen Wisbroek Micro 22 en Wisbroek Micro 40. Het houden van voorheen genoemde vogels onder menselijke zorg kan een uitdaging zijn vanwege vele redenen, zoals voeding, acclimatisatie of het opzetten van een volière die deze vogels voorziet van alle behoeften voor hun welzijn. Wij zijn er trots op om een bijdrage te leveren bij het aangaan van deze uitdagingen door een compleet voer te bieden dat aan alle behoeften van het metabolisme van de vogels voldoet. Natuurlijk is het Wisbroek team altijd beschikbaar om voedingsadvies te bieden voor zover onze kennis reikt. Neem hiervoor contact met ons op via info@wisbroek.com

wisbroek-micro-on-fish

Misschien ook interessant...

Ontwikkeling van onze vogelvoeding

Leestijd: ± 4 minuten Bij Wisbroek begrijpen we hoe belangrijk het is om aan de specifieke voedingsbehoeften van vogels...

Power voor voedselinsecten

Leestijd: ± 2 minuten Insecten. Veel vogels zijn er dol op en het is een natuurlijke bron van eiwitten...

Het beste recept in de winter

Leestijd: ± 3 minuten De zomer is voorbij, de dagen worden korter en het weer wisselvalliger. Als vogeleigenaar is...